Lena & Emma

…bloggar om sitt exjobbande i Orissa, Indien

En vanlig dag 20 oktober, 2010

Filed under: Bhubaneswar — Emma J @ 16:15

Ännu en dag på jobbet och jag tror vi börjar komma in i någon sorts rutin. Frukosten kom, vi läste lite oriya (lokala språket, ett kapitel per dag i nya boken) och sen bar det av till jobbet. Vi har nu fått mer info om Salia sahi som är Orissas största slumområde och antagligen stället vi kommer jobba med. Inte hela dock då det inrymmer ca 20 000 hushåll. UDRC har redan gjort en housing survey som jag ska kolla mer på ikväll, men den omfattar alla hus, hushåll, åldersstruktur, hur länge de bott i området, utbildningsnivå, var de bodde innan, yrke, tillgång till el, vatten och avlopp och lite annat. Imorgon eller övermorgon kommer även huvudkvinnan i området till kontoret för diskussion. Så det låter ju lovande och jag tror en klassisk planerar-survey (inventering) kan komplettera deras material på ett väldigt bra sätt. Mjukt och hårt, synligt och osynligt. Det är toppen att all ovan nämnda information finns samlad då vi inte skulle ha en chans egentligen att fråga massa människor massa saker. Så långt hade inte våra oriya-kunskaper räckt. Den enda lilla lilla detaljen här är att det antagligen inte finns en endaste karta över området då det är byggt på olaglig grund i ett kanske skyddat skogsområde. Hmm, jag antar att det är i dessa fall som en planerares verkliga kreativitet sätts på prov! Kanske att vi får ut med en gps och mäta in områdets ytterkanter i vart fall och sen lägga det i google maps och arbeta utifrån det. Spännande spännande och bra för huvudet att inte snöa in på typiska svenska lösningar.

Nyss hade vi oria in action när kvinnorna som tar hand om huset kom hit för att hämta temuggarna. Vi började lite trevande med ett artigt ”hur mår du?” och fortsatte sedan till mer komplicerade saker. Får vi fisk ikväll vet vi att vi har lyckats. Annars är det bara att ge sig på det igen!

För att fortsätta vårt rutinerade ( 😉 ) liv kommer vi nog snart ge oss på cirkelträning. Benen fick sig en körare igår vilket märktes i trapporna idag, så mest troligt är att mage-rygg snart kommer få veta att de lever. Ska dock vara mer noga med att dra för gardinerna så att indierna inte kan skratta för mycket åt de tossiga svenskorna. Samt med att stretcha.

Annonser
 

One Response to “En vanlig dag”

  1. Per K Says:

    rutinerade ?

    inrutade !


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s