Lena & Emma

…bloggar om sitt exjobbande i Orissa, Indien

Barkul i Barkul 25 oktober, 2010

Filed under: Bhubaneswar — Emma J @ 15:54

Detta blogginlägg skrevs egentligen igår, söndag, och skulle ha publicerats då om det inte hade varit för en svajig internetuppkoppling… Så håll till godo och dröm er tillbaka till den härliga tiden vi kallar igår!

Hej och välkomna till söndagens fösta och veckans sista blogginlägg. Vi är nu åter i cementbungalowen efter att spenderat helgen i Barkul vid Chilika lake, som vi nådde efter en hyfsat trevlig tågresa. Biljetten utlovade express, men 90 km på knappt två timmar tror jag nästan SJs expresståg rår på… Det skulle väl vara Boråsbanan då som inte kan hålla det tempot. Då de första vagnarna såg ut som boskapsvagnar och var fullproppade valde vi att stiga på lite längre bak på tåget. Det var en bra idé tänkte vi; Lena, Anna och Ingrid från ASF och jag, men tjejen som ville hjälpa oss till rätta fnissade lite när hon såg min biljett och sa att vi var i fel vagn. Liggvagnen (påminner om SJs) var inte till för oss, utan vi skulle ju såklart egentligen in i boskapsvagnen. Rådet blev att sitta kvar (hon var snäll) och betala tillägg när biljettkontrollanten dök upp. Någon sådan såg vi dock aldrig röken av, men väl såg vi chai-, banan-, vatten- och salladsförsäljare samt två transvestiter, en eller flera sjungande män och en vig liten flicka. Så vi satt lugnt och kom av på rätt ställe, fick tips på 14 olika saker att äta nästa gånga jag är i Mumbai (nåt med aloo – potatis) och fick åka snyggaste ricksawn till Barkul där vi hade bokat sovplats. Vi kom fram precis i skymningen och hann knäppa några kort innan det blev kolmörkt. Sen blev det ännu mer kolmörkt när strömmen gick och vi satt på vårt rum i mörkret och inväntade ljusningen. Ljusare blev det, och vi gick till Beer parlourn som låg på anläggningen för att ta en välförtjänt före-maten-öl. ASFarna hade tidigare under dagen skickat in en stor del av projektet de jobbat med i två månader så det var dags att fira. Jag och Lena har alltid anledning att fira: vi är i Indien, vi har det bra eller helt enkelt att det var lördag!

Så vi steg in. Cementväggar, män och plaststolar, stickande ammoniakdoft i näsborrarna för att maskera röklukten och Kingfishers öl (den starka) fanns i lokalen. Ingen mat, ingen musik och inga kvinnor. De gör ju uppenbarligen inte sånt. Men det gör vi, och in kom två flaskor öl och fyra små stop, och som vi trivdes och fröjdades. Sen gick vi och åt. Att kolla på menyn i Indien är som att länge titta i Claes Olssonskatalogen för att komma till butiken och se att tre fjärdedelar har brunnit ner och att de bara har el-tandborstar, kameraladdare, äggkokare och en hammare. Och du ville ha en kabel till datorn…

Idag var vi ute med båt på sjön. Det var jättehärligt att få komma ut på vattnet, i friska luften och få lyssna till tystnaden. Först åkte vi till ett tempel och fotade lite och köpte lite kitsch. Sen vidare till fågelstället, en ”ö” av vass och gräs där det om några månader kommer finnas hur många fåglar som helst… Vi såg några skarvar, en enstaka häger och några delfinryggar (delfin är ett däggdjur, inte en fågelart!) men det bästa var nog ändå att motorn stängdes av och vi bara låg och guppade och tittade på naturen och de lagom många fåglarna. Sjön är Asiens största bräckvattensjö och har varit så djup som 50 fot, men lera och annat från land har fyllt igen den så att den nu är som mest 20 fot djup och på många ställen inte mer än 5-6 fot djup. Vi badade inte, inte heller smakade jag på vattnet, så bräckigheten är obestämd. Sjön används idag som turistattraktion (fågelskådning) och för massiva räk-odlingar, sen kan man väl utgå från att ett eller annat avlopp rinner rakt ut där med.

Efter ännu en tågtur, denna gång inte express vilket gjorde att tågresan tog 2,5 h (kostade tre kr/person), var vi tillbaka i BBSR. Då hade vi hunnit med ett lunchstopp i Balugaon som var väldigt spännande då ingen där pratade nåt som vi pratade, vi gjorde fel när vi skulle tvätta händerna (inte använda vänsterhanden, usch), fick inte beställa thali som de andra åt utan fick in ris, sås, aloo-nånting samt lite fisk på bananblad. Och ingen sked. Vi var nu till att förkovra oss i den ädla konsten att rulla ihop maten till bollar och stoppa dem i munnen utan att tappa allt i knät. Alla på stället insåg att det var omöjligt, och efter några tappra försök från vår sida dök det upp fyra skedar som antagligen hade lånats från närmsta välvilliga granne. Då gick det bättre. Som ni läsare märker så försöker vi leva lite i verkligheten också, och inte bara bo på resort.

Väl i huset hittar Lena en skorpion. Tack och lov är hon av den coola sorten och istället för att gallskrika och hoppas upp på en (plast-)stol frågar hon lite stillsamt ”vad var det?”. Vi täcker den med ett glas och visar upp den för ett antal personer i hushållet. Tydligen är den inte speciellt stor men dock lite giftigare än de vanliga. Blä. Men vi fångade den och inte tvärt om så vi hoppas att det inte finns fler. Ikväll har vi även tagit en promenad i närområdet, kollat på lite glittriga kläder, köpt bäbispuder till Lena och block till vår uppsats. För imorgon är det på’t igen. Sundar, Keya och kanske mr Jockin himself kommer till kontoret och vi måste börja producera. Tiden rinner iväg, och som vanligt går det jättefort medan massor hinner hända. Snart har en tredjedel av tiden gått och jag tycker att vi ligger i fas med vårt schema men tror också att veckan kommer bli lite rörig då det kommer besök, ASF-Anna och -Ingrid åker hem och vi vill ut på sajt. Men det löser sig, och jag har blivit upplyst om den härliga LPP-principen: Löser sig På Plats och vill komplettera den med LSS-principen för att få en heltäckande lösning; Löser Sig Senare. Ad hoc in i kaklet och jag tror på det i det här landet med dessa förutsättningarna.

Ha det bra i Sverige och oroa er inte för oss. Jag kanske låter lite flummig men som ni vet reder jag mig oftast, och nu är ju även Lena här och hjälper till att ha koll på mig.

Kram

 

Annonser
 

One Response to “Barkul i Barkul”

  1. Almina Says:

    LPP och LSS. Hehe Klockrent, ska jag använda.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s