Lena & Emma

…bloggar om sitt exjobbande i Orissa, Indien

Vantan och forvantan 29 oktober, 2010

Filed under: Bhubaneswar — Lena @ 06:49

Då vårt internet lever lite av ett eget liv har vi inte kunnat uppdatera bloggen förrän idag då vi begav oss till ett närliggande internetcafé. Summeringen av dagarna börjar från i tisdags.

Denna vecka har kontoret haft besök från en massa olika SPARC människor från runt om i landet. Sundar Burra som är vår handledare från Mumbai och Monalisa som är vår lokala handledare var här, för att nämna några ur delegationen. Detta har inneburit febril aktivitet på kontoret då det ska fixas med besök hit och dit samtidigt som cirka 30 personer ska samsas om ytan på det lilla kontoret.

I tisdags fick vi vara med på en konferens på ett hotell där det hölls lite olika föredrag kring arbetet som utförs och även lokala politiker kom dit och var med i diskussionen kring hur man ska arbeta med slumuppgraderingen i staden. Emma och jag passade på att få en liten pratstund med Monalisa om vilka tankar och förväntningar som finns kring vårt arbete med Salia Sahi. När hon insåg att vi fortfarande inte hade varit ute i området och att uppmätningen med GPS inte hade startat så blev hon lite upprörd och organiserade genast för att vi skulle få åka ut till området dagen efter (i onsdags) och att GPS uppmätningen skulle börja på torsdagen (idag). Det bestämdes att vi skulle mötas på kontoret klockan 9.30 igår morse för att åka ut till området. Som vanligt är det där med tid inte den starkaste sidan här i Indien så efter ”lite” väntan så satt vi i en bil klockan 13.00 på väg ut till området.

Salia Sahi, Bhubaneswars största slum, ligger granne med de allra finaste hotellen i staden och ligger därmed på en väldigt attraktiv mark som dessutom tillhör skogsmyndigheterna. Jag går inte in på någon längre diskussion kring vad detta innebär eftersom systemet här i Indien är lite krångligt, men kort sagt innebär det att man inte får bygga bostäder där och att kommunen inte får investera några pengar i marken. Vår uppgift kommer ändå vara att planera för bostäder eftersom man vill försöka byta till sig detta område för att kunna bygga bostäder till sluminvånarna genom att samtidigt frigöra mark som exploatörerna vill ha och därmed kan projektet delvis bli subventionerat. Salia Sahi är lite som en landsbygdsby som ligger mitt i staden, husen är mest gjorda av lera och halm och tätheten är inte lika hög som i många andra slumområden. Då området dessutom ligger på skogsmark så finns det väldigt mycket träd vilket skapar en lummig och fin omgivning. Emma passade på att göra en liten film när vi åkte runt utkanten av området som ni kan se nedan. Imorgon ska vi ut med GPS och mäta upp den yttre områdesgränsen så att vi kan få en lite bättre bild av vilka ytor vi har att arbeta med.

Efter besöket i Salia Sahi skiftade vi världar och åkte till Mayfair, grannen, för en liten avskedslunch med ASF-tjejerna. Anna O lämnar oss nämligen imorgon och Ingrid åker på fredag, de ska båda ta en kort liten semester innan de åker tillbaka till Sverige för en något annorlunda vardag. Anna E med familj stannar ett tag till men kommer vara bosatta i Puri resten av tiden då de nog känner för lite miljöombyte efter två månader i BBSR. Eventuellt åker vi med dom till vårt kära hotell Z och lite lugnare miljö över helgen, men vi har inte riktigt bestämt oss än. På Mayfair åt vi i varje fall en pizza som lite omväxling mot ris och curry och Emma fick lite kaffe igen. Dock av lite sämre kvalité eftersom finsmakaren lämnade koppen halvt uppdrucken ;).

Idag, torsdag, så fick vi då åkt tillbaka till Salia Sahi för att börja uppmätningen av området. Vi var ca 10 personer som åkte dit ut för att börja mäta, efter en halvtimmes inledande dividerande(normalt), började vi gå så sakta för att samla in mätpunkter längs vägen. Som alltid skapar man mycket uppståndelse och många nyfikna ögon följer arbetet, en del vågar sig till och med fram för att fråga var vi är ifrån och vad vi gör där. Vi kom bara en fjärdedel av vägen idag innan det började mörkna så mätningen får fortsätta imorgon.

Efter mätningen, imorgon eftermiddagen ska vi åka med Anna och familj till Puri dit de nu flyttar efter att Anna och Ingrid har åkt. Detta blir antagligen sista besöket i Puri och vi ska bland annat passa på att besöka soltemplet i Konark som är ett av Unesco:s världsarv.

Ha det gott där hemma i Sverige, ni ska veta att vi tänker på er och att jag avundas det härliga kyliga vädret ni har J

Kramar

Annonser
 

One Response to “Vantan och forvantan”

 1. Katrin Says:

  Hej hej!

  Det låter helt fantastiskt häftigt, är avis på er, var alldeles för längesen jag var på en ”riktig” resa (dvs långa resor till icke-västerländska länder…)! Kulturkrocken är häftig! Fast ni är ju förståss på jobbresa o inte vanlig resa, men ni verkar hinna med lite turistande också.

  Ser fram emot o få höra mer! Hur är maten? Hur är folket? Hur blir ni emottagna?

  Kramar o lycka till!

  Katrin


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s