Lena & Emma

…bloggar om sitt exjobbande i Orissa, Indien

Halvvags 2010-10-06 8 november, 2010

Filed under: Bhubaneswar — Lena @ 07:51

Idag är en historisk dag. Idag har Lena och Emma varit lika många dagar i Indien som de har dagar kvar här. Halvvägs kallar vissa det, men jag ser det mer som resans mitt. Att se det som halvvägs skulle implicera så mycket mer, som att ex-jobbet var halvvägs eller att det nu är nerförsbacke tills december. Och så är det inte: ex-jobbet är svårt att veta eftersom vi inte sett slutprodukten än och det är mycket jobb kvar och inte tid att rulla nerför i maklig takt. Det känns också som att de flesta intryck bombarderade en i början och nu kommer tid för reflektion och verifiering innan det är dags för hemfärd. Längtar inte direkt hem, det är kul att vara iväg och vi har mycket att göra och det rullar på bra. Sen vet ju både ni och jag att den 7 december så är jag hemma igen och då känns det så onödigt att slösa tid här på att gå och längta. Men ni får gärna längta efter mig 😉

     Jobbet är som sagt igång och tankarna på hur planen ska utformas har börjat ta form. Vi pratar mycket om att bygga in flexibilitet i husen så att de små bostäderna vi kommer planera ska kunna växa och inte skapa nya problem om 20 år. För som de vanliga slumuppgraderingsprojekten ser ut så påminner det lite om miljonprogrammens snabba, effektiva och subventionerade byggande som idag skapar helt andra problem än de som löstes på 60-talet. Sverige har ju gått igenom samma sak som Indien idag lever i, om än i en helt annan skala. Vi hade slum, vi byggde bort den, vi upptäckt till slut att vi byggt oss in i nya problem. Då känns det dumt att låta indierna göra samma sak, det minsta vi kan göra är väl att föreslå en chans att istället hitta andra problem i framtiden som inte beror på enformiga områden.

     Igår var de ju Diwali och det var inte bara smällare utan även massa lampor och tomtebloss, så det var trevligt. Vi klädde upp oss och rotade lite i necessären och drack resans första grogg då vi var bjudna in till värdfamiljen. Trodde inte att indier drack, men det gjorde det visst, hemma i mindre sällskap. Smirnoff och Sprite var receptet, så det var som hemma. Fick också höra om den svenska prinsessan Lucia som gift sig med en man från Orissa som sedan gjorde politisk karriär (kulturminister?). Mannen i fråga skulle nu va i de 60 så om någon har koll på detta får ni gärna upplysa oss, för just nu är vi lite tveksamma till berättelsens trovärdighet.

     Barack Obama landade tidigare idag i Mumbai för ett tredagars statsbesök. Så nu handlar alla nyhetssändningar på vår nya TV om vad han sa och inte sa. Vi fick se Michella dansa med skolbarn och ett inslag (på oriya/hindi) handlade om hur gråhårig/tunnhårig Obama blivit… Det är journalistik det. Annars är vår tv bra, en kanal med engelska och sen en massa på oriya så vi tittar inte alltför mycket.

     För att fira (?) halvtidsdagen har vi halvsovit lite extra på morgonen, jobbat lite halvt, haft på mig glasögon halva dagen, ätit ett halvt äpple, sett en halv Bollywoodfilm, men dessvärre spenderat hela dagen på min kontorsstol. Undrar hur heltidstagen i Indien ska spenderas då, om detta sätter en trend eller så…  Bjuder dock på två hela tips från halvt erfarna till blivande resenärer (om någon MFS-intresserad student skulle råka läsa detta): ta med svenska mynt och vykort med svenska motiv, det är efterfrågat lite varstans och hade varit kul om man hade kunnat dela ut det. Tips två är mer Orissaspecifikt: ta inte med er åtta par sockar. Du kommer inte använda dem. Man går i sandaler och fryser inte om fötterna när det är 20 gr C ute på kvällarna (skulle vara mot bitska myror ev). Imorgon ska vi på hantverksmarknad och köpa souvenirer och krimskrams så att väskan är välfylld när det väl blir dags att röra på sig igen.

Kramar Emma

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s